3 januari 2024 Negin Mirzaghavam

ANBI-status Stichting Iedereen Natuurlijk Mobiel

Op 8 juli 2020 werd de akte van oprichting opgemaakt van de Stichting Iedereen Natuurlijk Mobiel. De maatschappelijke doelen van de stichting werden daarmee formeel vastgelegd. Het belangrijkste doel is de integratie te bevorderen van anders valide mensen en/of mensen met een beperking door direct of indirect aan hen hulpmiddelen ter beschikking te stellen die hun mobiliteit bevorderen waardoor zij zich als ieder ander kunnen verplaatsen in de openbare ruimte zoals maar niet uitsluitend natuurgebieden, op het strand en in moeilijk begaanbare omgevingen. Voor doel hebben zich vanaf het begin vrijwilligers belangeloos ingezet. Hen stond en staat voor ogen om de toegankelijkheid van allerlei moeilijk begaanbare plaatsen voor gebruikers rolstoelen en hulpmiddelen mogelijk te maken of te verbeteren. Een uitgangspunt hierbij is dat de organisatie op alle vlakken steeds deugdelijk en zorgvuldig moet zijn. Immers de Stichting Iedereen Natuurlijk mobiel richt zich op drie doelgroepen:

  • mensen en bedrijven die willen doneren of meehelpen aan het goede doel om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen en/of in te vullen,
  • de gebruikers van hulpmiddelen zoals rolstoelen en dat zijn anders valide mensen en/of mensen met een beperking,
  • de beheerders van moeilijk toegankelijke (natuur-)terreinen, stranden, buitenplaatsen, vestingsteden door hen van adviezen te voorzien.

De coronajaren 2021 en 2022

Tijdens de coronacrisis was het vaak onmogelijk om met alle vrijwilligers bij elkaar te komen. Desondanks hunkerde iedereen ernaar om met allerlei belangrijke onderwerpen praktisch aan de slag te gaan. Zo snel als mogelijk wil de stichting immers dat onder andere de natuur toegankelijk wordt voor gebruikers van rolstoelen of hulpmiddelen. Om dit toekomstgericht mogelijk te blijven maken heeft het bestuur besloten om tijdens de coronajaren de nadruk te leggen op zorgvuldigheid en kwaliteit van alle activiteiten, een informatieve website en de ANBI-status van de stichting. De techniek en de informatie van de website bleken veel professionaliteit te vragen. Omdat Stichting Iedereen Natuurlijk Mobiel alleen met vrijwilligers werkt, vroeg dit extra tijd. De resultaten mogen er zijn. De werkwijze, de financiën en de website zijn allemaal gedegen en professioneel en worden door vrijwilligers verzorgd! Met het toegankelijk maken van de natuur voor rolstoelgebruikers, kunnen wij met u zorgvuldig en gedegen aan de slag.

ANBI-status van de Stichting Iedereen Natuurlijk Mobiel

Op 24 december 2023 heeft de Belastingdienst met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) aan Stichting Iedereen Natuurlijk Mobiel toegekend. Dit betekent dat de stichting zijn zaken en website goed en zorgvuldig geregeld heeft. Daardoor mogen particulieren en bedrijven binnen de geldende fiscale regels giften aan Stichting Iedereen Natuurlijk Mobiel aftrekken van hun inkomsten- of vennootschapsbelasting. Omdat daarvoor de giften schriftelijk moeten kunnen worden bewezen, wordt op verzoek door de penningmeester de ontvangen schenking schriftelijk bevestigd. Het is daardoor aantrekkelijker geworden om schenkingen te doen. Stichting Iedereen Natuurlijk Mobiel gaat ervoor zorgen dat deze giften projectmatig goed worden besteed zodat de moeilijk begaanbare plaatsen zoals de natuur toegankelijk worden voor mensen met een rolstoel of andere hulpmiddelen.